Software op maat Consultancy

AS/400 migreren naar een moderne webapplicatie

De overgang van een Mainframe en IBM i (AS/400)-omgeving naar een modern, state-of-the-art applicatie.

Een vooraanstaande private banking-organisatie stond voor een aanzienlijke uitdaging met hun verouderde Mainframe en AS400-systemen. Deze systemen, die gebruik maakten van verouderde RPG-code, waren niet langer onderhoudbaar en vormden een belemmering voor verdere technologische vooruitgang. De code was complex, moeilijk te begrijpen en leidde tot prestatieproblemen. Het bedrijf besefte dat het tijd was voor een drastische verandering om hun IT-infrastructuur te moderniseren en te optimaliseren.

In deze context kreeg het team van Alpine Digital de opdracht om een van haar klanten, actief in de private banksector, te leiden bij de overgang van een AS400-omgeving naar een modern, state-of-the-art platform om zowel de interne organisatie als externe klanten van dienst te zijn.

De klant vroeg niet alleen om technische knowhow en ontwikkelingscapaciteit, maar ook om training en begeleiding, zodat het technische personeel van de klant kon deelnemen aan de implementatie en uiteindelijk delen van het overgangswerk van Alpine Digital kon overnemen.

Oplossing:

Alpine Digital bood een oplossing die de bestaande RPG-code omzette naar Python als backend-systeem. Om dit te bereiken heeft Alpine Digital de AS400-database ingesloten met een afzonderlijke datalaag geïmplementeerd met Python in het Django Framework. Deze aanpak stelde hen in staat om:

Je database behouden

Toegang te krijgen tot bestaande databasetabellen zonder structurele wijzigingen aan te brengen.

Uitbreiding van je database

Nieuwe databasetabellen toe te voegen voor datamodellen die eerder niet bestonden.

Overbrengen van business logica

De specifieke complexiteiten van de AS400-database te abstraheren.

Beheren van je data

Een eenvoudig hulpmiddel voor gegevensbeheer te implementeren.

API ontwikkeling

Een moderne REST API te bieden die voldoet aan de specificatie van OpenAPI 3.

Extra functionaliteiten

Aanvullende functies zoals caching en bestandsopslag toe te voegen.

Schema as400}


De belangrijkste stappen in dit proces waren:

  1. Analyse en Inventarisatie: Een grondige analyse van de bestaande RPG-code en Mainframe/AS400-systemen om de omvang van het project vast te stellen en de mogelijke migratiepaden te identificeren.
  2. Code Migratie: De complexe RPG-code werd omgezet naar moderne Python-code, met aandacht voor prestatieoptimalisatie en leesbaarheid.
  3. Testen en Kwaliteitsborging: Uitgebreide tests om ervoor te zorgen dat de nieuwe Python-code correct functioneerde en dezelfde resultaten opleverde als het oorspronkelijke systeem.
  4. Implementatie en Training: Implementatie van het nieuwe systeem en training van het personeel om met de nieuwe technologie te werken.

Resultaat:

Deze gelaagde aanpak biedt het voordeel van flexibiliteit aan de voorkant, waardoor het mogelijk is om gangbare UI-talen en frameworks te gebruiken om te communiceren met de moderne REST API's. Het zorgt voor een soepele overgang van het verouderde AS400-systeem en voldoet aan de behoefte van de klant aan verbeterde workflows en nieuwe logica.

De migratie van Mainframe en AS400-software naar Python had meerdere positieve resultaten:

  1. Verbeterde Prestaties: Het nieuwe systeem op basis van Python bood aanzienlijk betere prestaties, wat resulteerde in snellere verwerking van transacties en betere gebruikerservaringen.
  2. Leesbaarheid en Onderhoudbaarheid: De nieuwe Python-code was aanzienlijk leesbaarder en gemakkelijker te onderhouden in vergelijking met de oude RPG-code, wat de efficiëntie van het ontwikkelingsteam verbeterde.
  3. Kostenbesparingen: Door het verminderen van prestatieproblemen en vereenvoudiging van onderhoud werd aanzienlijk bespaard op operationele kosten.
  4. Tijdsbesparingen: Het nieuwe systeem vereiste minder tijd voor het ontwikkelen van nieuwe functies en het oplossen van problemen.

Conclusie:

De migratie van Mainframe en AS400-software naar Python heeft de private banking-organisatie aanzienlijke voordelen opgeleverd, waaronder verbeterde prestaties, leesbaarheid en onderhoudbaarheid, evenals kosten- en tijdsbesparingen. Het moderniseren van verouderde systemen heeft hun concurrentievermogen versterkt en hen in staat gesteld om efficiënter te opereren in een snel veranderende financiële sector.

De hierboven beschreven aanpak stelt de klant - met ondersteuning van het team van Alpine Digital - in staat om zowel gegevens als bedrijfslogica geleidelijk over te brengen van AS400 naar de bovenliggende Django-gebaseerde platformlaag.

Intussen kunnen nieuwe gebruikersinterfaces worden geïmplementeerd met moderne webtechnologieën voor zowel bestaande als nieuwe functies die de klant wil blootstellen aan hun interne personeel en externe klanten.

Bovendien is de klant nu in staat om Python-ontwikkelaars voor de backend aan te nemen, evenals moderne frontend-ontwikkelaars die bedreven zijn in elk geschikt frontend web- of mobiel framework (bijv. Angular, React, Vue of Android, iOS...), in plaats van te moeten vertrouwen op het steeds kleiner wordende aantal AS400-ontwikkelaars.

In de nabije toekomst zal de AS400-omgeving van de klant niet veel meer zijn dan een database, en de bedrijfskritieke logica en procedures zullen allemaal zijn gemigreerd naar de Django-laag, terwijl nieuwe gebruikersinterfaces zijn gemaakt voor zowel interne als externe gebruikers.

Vanaf dat moment kan de klant ervoor kiest om AS400 te blijven gebruiken als hun (kostbare) database, of er volledig van los te koppelen door de gegevens over te zetten naar industriestandaard, open databases zoals bijvoorbeeld MySQL of PostgreSQL. Op dat moment beschouwen zowel de klant als Alpine Digital de migratie als voltooid en succesvol.

Waarom contact opnemen met Alpine Digital?

Als uw organisatie vergelijkbare uitdagingen heeft met verouderde software en u de voordelen van modernisering wilt benutten, kan Alpine Digital u helpen. Wij bieden op maat gemaakte oplossingen voor softwaremigratie en modernisering die uw bedrijf kunnen helpen om efficiënter te werken, kosten te besparen en concurrerend te blijven. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij uw digitale transformatie kunnen ondersteunen.

Klaar voor uitbreiding

Gemakkelijk om te groeien en nieuwe kansen te benutten

Opleiding

Professionele begeleiding en opleiding van je team

Python expertise

Advies en expertise in python programmeren

Mainframe & AS400

Koppelen met mainframe en AS400 systemen


Ontdek onze gerelateerde diensten

Apps

Wiij bouwen op maat gemaakte mobiele apps en desktop applicaties voor je bedrijf. Bied een unieke gebruikerservaring aan je klanten en werknemers.

Lees meer
Webapp

Software op maat van je bedrijf

Alpine Digital denkt mee over de ROI van de software van je bedrijf. Of het nu gaat om een standalone applicatie of een koppeling met andere software.

Lees meer
Bedrijfssoftware

Software op maat

Ons ervaren team is gespecialiseerd in het ontwikkelen van web-based cloud software op maat volgens de hoogste standaarden en de nieuwste technologieën.

Lees meer
Somm